Bilder

Spräckning av berghäll i Ådran/Huddinge.

En tomt i Huddinge som hade en större berghäll som togs bort för att göra en plan tomt. 

I exemplet nedan så laddades hålen med 45gram krut per hål och sköts samtidigt (seriekopplade). 

Bild1. Borrhålen.

bild1.jpg

 

Bild2. Täckning med 2st. sprängmattor på 60kg/st.

bild2.jpg

 

Bild3. Ovanpå sprängmattorna lades 2st "splitterdukar" på ca. 50kg/st.

bild3.jpg

 

Bild4. PANG!! ... lite väl högt "hopp" kanske.... Annars helt OK.

bild4.jpg

 

Bild5. Så här blev resultatet.....

bild5.jpg

 

Bild6. Resultatet igen, från annan vinkel.....

bild6.jpg

 

 

 

Spräckning av berghäll för poolbygge på Lidingö.

En familj som skulle bygga en pool på baksidan av huset och behövde ta bort en del av berghällen för att kunna få önskat pooldjup. Detta jobb innebar lite problem då det är svårt att borra i minusgrader med tryckluftsborren (kondensen fryser till is och sätter igen slangar & borrmaskin), med byte mellan 2 borrmaskiner så gick det även om det va på gränsen.....

Kunden va en en händig kille som hade börjat ta bort hällen med kil/slägga men insåg att det skulle ta för lång tid. Han ville gärna vara med och hjälpa till vilket han självklart fick göra och det innebar på detta jobb en stor prisskillnad (till hans fördel!)

I och med att detta jobb utfördes i stadsplanerat område så får endast ett skott i taget skjutas vilket oftast (tyvärr) innebär att jobben tar lite längre tid.

Bild1. Höjden på berghällen som skulle tas bort gick från ca. 1,2m. på högsta punkten ner till ca. 5-10cm. på lägsta punkten.  

lidingo1.jpg

 

Bild.2 "bergknotan" som man ser sticka upp satt efter "skjutandet" löst men hade kilat fast sig, och den va så full av sprickor att den skulle bli svår att skjuta sönder (men det går att lösa det oxå....) men kunden ansåg att han kunde ta det med kilar/slägga så bland det sista vi gjorde var att borra några hål för hans kilar så han kunde ta det själv. 

lidingo2.jpg

 

 

 

Spräckning av en uppstickande sten & en lös sten.

En familj som hade tagit bort den gammla gjutna verandatrappen till förmån för en ny stötte på en uppstickande sten som hantverkarna inte kunde bila bort. Så jag gjorde detta en kväll då det var lite brådskande för att hantverkarna inte kunde fortsätta förrän stenen var borta och i samma veva önskade fastighetsägaren att jag skulle klyva en större sten till hanterbara bitar. Dom båda jobben tog ca.1tim. totalt att utföra.

Bild1. I och med att detta var ett så litet jobb så borrade jag med Cobra och det kan i bland bli något stänk av avgaser/kondens som inte ser så roligt ut på en ljus fasad, så därför häftades det lite plast runt omkring "bara utifall"...

 br-1.jpg

 

Bild2. Två hål borrades.

br-2.jpg

 

Bild3. Två kilar slogs i.

br-3.jpg

 

Bild4. Stenen lossnade fint....

br-4.jpg

 

Bild5. Stenen som ägaren ville ha till hanterbara bitar. Jag borrade någonstans runt 4-6 hål totalt.

br-5.jpg

 

Bild6. Klart!!

br-6.jpg

 

 

 

Spräckning av en sten (ca 1m3) i Huddinge.

En tomt i Huddinge hade en större sten som kunden ville ha bort för att bredda "gångvägen" till sjön, stenen var på ca 1m3. Borrning gjordes med Cobra och spräckningen utfördes med traditionella metoden slägga & kilar.

Bild1. Stenen var ungefär till en tredjedel intryckt i slänten.

huddinge-1.jpg

 

Bild2. I första svängen så slogs fyra kilar i för att dela stenen på mitten.

huddinge-2.jpg

 

Bild3. Stenen sprack enligt plan!

huddinge-3.jpg

 

Bild4. Kunden ville ha stenen i hanterbara bitar så det blev till att klyva den första sten-halvan i tre hanterbara bitar.

huddinge-4.jpg 

 

Bild5. Tre bitar.......

huddinge-5.jpg

Bild6. Den andra halvan delades också i mindre bitar.... Även mörkret hann komma på besök då Kunden fick "bandkrängning" på den inhyrda minidumpern och jag hjälpte honom att lösa det problemet vilket tog en dryg timme för självklart så hoppade ju bandet av i 1 dm djup sörja....

huddinge-6.jpg

 

Borttagning av toppen på en berghäll (ca 8cm .)

En kund i Huddinge behövde få bort ca 5-10cm av toppen på en berghäll. Detta är oftast ett trist jobb för alla parter då spräckning (med krut, kilar eller snigel) innebär att man måste ta bort så mycket mer av berget än vad som är nödvändigt. Så i detta fallet användes en motorkap med stenskiva till att såga spår med ca. 5cm mellanrum som sedan enkelt knackades bort med slägga & huggmejsel. (På bilden ser man att det är ganska blött, detta beror på att vi "vatten-begjuter" kapskivan för ökad livslängd och framförallt för att minimera dammbildning).

stuvsta-1.jpg

 

Spräckning av sten i källare.

En kund som höll på att gräva ur sin källare stötte på några stenar som va för stora för att släpa ut, den ena stenen va på drygt en halv kubikmeter. Spräckning skedde traditionellt med kilar & slägga. Borrning utfördes enkelt med elektrisk borrmaskin och "special-borr" som är utformad för dammfri borrning. 

 /farsta1.jpg

 

/farsta2.jpg

 

Spräckning av sten i källare.

En annan familj som höll på att gräva ur sin källare stötte på några större stenar. Även här spräcktes stenarna med Kilar & slägga. Borrning utfördes med vattenbegjuten borrmaskin.

 

Borttagning av berghäll för utbyggnad av hus.

För att kunna bygga ut huset så behövdes berghällen modifieras. Tanken va till en början att skjuta bort berget men vid närmre kontroll av huset så ser vi att huset står på plintar som är gjutna direkt på en brant bergsluttning och troligen så var plintarna ej "dubbade" i berget och varken jag, byggfirman eller husägaren ville ta ansvaret för vad som eventuellt skulle kunna hända med dessa plintar vid skjutning av berghällen. Så det blev kilar & slägga även denna gång........

 

 

Borttagning av berghäll för Altanbygge

En familj på Adelsö som skulle bygga en altan liggandes direkt på marken stötte självklart på en mindre berghäll som måste bort innan bygget kunde fortskrida.

 

Liten sten som är i vägen.

Det händer att vi även gör "pyttesmå" jobb, tex denna familj som skulle gräva upp längs med ena väggen på sitt fritidshus och hittade en sten som låg lite illa och dom ville få bort en bit av den....

 

 

 

 

 

Spräckning av stenar i trädgård.

Kunden ville inte ha kvar stenarna som låg på hans gräsmatta så vi spräckte stenarna i hanterbara bitar och han fraktade själv bort den spräckta stensamlingen. 

 

 

Stora stenar.

På en ö i STHLM's skärgård hade en schaktfirma utfört ett jobb men deras maskiner orkade inte riktigt med att flytta två stora stenar (runt 2 kubikm./st) så stenarna delades i två bitar för att kunna fraktas bort.

 

 

 

 

Stor sten.

Kundens minigrävare orkade inte få upp stenen (knappt 2 kubikm) stenen skulle delas i 3-4 bitar, men då stenen var av "porös-kvalitet" så var den svår att spräcka i "raka/snygga" delar. 

 

 

Spräckning av mindre berghäll i källare.

En familj i Bromma som höll på att gräva ur sin källare hittade en berghäll och några större stenar och dessa spräcktes med Kilar & slägga. Borrning utfördes med vattenbegjuten borrmaskin (borrning inomhus är alltid lite svår då damm/ventilation ofta är något som man måste ta hänsyn till, vilket begränsar de olika borrmetoderna).

 

 

Spräckning av stor sten bredvid källare.

En familj som skulle installera en luftvärmepump på mark ville få en friliggande sten spräckt då den låg i vägen, självklart så upptäcktes även en stor sten i marken som dom oxå ville ha bort när jag ändå höll på... den var på drygt 1kbm. och båda spräcktes med Kil & slägga. (sista bilden i serien är mest för att visa den ungefärliga storleken på den spräckta stenen när den spräcks till "hanterbara bitar").

 

 

 

Spräckning av sten för SPA-bad.

En familj som skulle installera ett spa-bad och hade grävde en grop för baljan stötte självklart på sten en knapp halvmeter ner och dom ville ha bort det "som stack upp".

När det vart klart så ville dom passa på att ta bort ytterliggare sten för att kunna lägga badet djupare vilket gick alldeles utmärkt. Stenarna spräcktes med Kil & slägga.

 

 

Lite väl stort för grävmaskinen...

I Bromma/STHLM hade schaktfirma utfört ett jobb men grävmaskinen (EW160)orkade inte riktigt med 2st. stenar så stenarna delades för att kunna fraktas bort.

 

"Sten" nummer2:

 

 

I centrala STHLM-"city".

finner man denna gammla "bod" som skulle byggas om/inredas för att få boendestandard, Och en del av berghällen behövdes tas ner ca. 10cm vilket gjordes med hjälp av kapmaskin och bilmaskin vilket oftast är en bra metod vid den här typen av jobb.

 

 

 

Inomhus i STHLM Söder-närförort.

En familj som skulle inreda källaren ville ha bort en berghäll som låg ivägen plus lite sten som stack upp på några ställen. Berghällen togs ner ca. 25cm. Då det är tidigare sprängd mark som grunden är byggd på så ville det gärna spricka in under grunden så det blev en del kapande för att förhindra detta "fenomen"

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)